Cara tukar URL blogspot kepada custom domain

Untuk setting/pointkan domain kepada blogger, anda perlu buat setting didalam domain control panel dan juga dalam admin blogger. berikut ialah panduan yang disediakan oleh blogger untuk cara pointkan domain kepada server mereka: http://support.google.com/blogger/bin/static.py?hl=en&ts=1233381&page=ts.cs
Berikut ialah cara terperinci:

Mula2, sila login dalam domain control panel di http://mydomain.netkl.com/customer Jika lupa password, klik pada option ‘Forgot Password’, masukkan email anda, next step & password baru akan dihantar kepada anda. selepas dapat password, anda boleh login didalam domain control panel tersebut.

Setelah login, anda perlu pergi ke menu ‘DNS’, kemudian create rekod ‘A’ dan ‘CNAME’ seperti dalam panduan blogger diatas.

Contoh; Jika domain anda ialah netkldemo.com:

Rekod ‘A’;
netkldemo.com –> 216.239.32.21
netkldemo.com –> 216.239.34.21
netkldemo.com –> 216.239.36.21
netkldemo.com –> 216.239.38.21

Rekod ‘CNAME’;

www –>  ghs.google.com.

Anda perlu login dalam admin blogger anda untuk tukar setting domain & dapatkan ‘kod’ yang perlu disetting dalam rekod CNAME. kod tersebut boleh didapati dalam setting custom domain.

Setelah semua setting siap, anda perlu tunggu sedikit masa untuk DNS domain anda dikemaskini sepenuhnya (mungkin 2 – 3 jam). selepas itu barulah setting subdomain tersebut boleh disave dalam admin blogger.com.

Sebenarnya kami juga ada menyediakan servis setup blogger. jika anda kurang pasti cara setup, anda boleh beli servis tersebut. kosnya hanya RM10 sekali bayar. jika berminat, anda boleh beli servis tersebut disini; http://billing.netkl.com/cart.php?gid=18 (sila pilih option ‘I will update my nameservers on an existing domain Or I will register a new domain.’ dalam configuration domain)